Klar fönster & dørrar ökar trivseln

22 mars 2021 patrick pettersson

Du vet det gamla datorspelet The Sims? Det som kan liknas vid ett virtuellt dockskåp där man skapar både karaktärer i form av familjer och sedermera bygger ett hus åt dem och hjälper dem till hälsosamma och innehållsrika liv. För sammanhangets skull kommer det att förutsättas att du åtminstone har hört talas om spelet. 

I The Sims blev det så himla tydligt när man byggde ett hus utan dörrar och fönster. Speciellt utan fönster. Det blev verkligen kolsvart i huset. Det var ett givet sätt säkerställa att “simmarna” inte skulle trivas. Men så fort man satte in ett par fönster i väggarna och släppte in ljus ökade deras välmående ganska rejält. 

Det i sig är inte speciellt konstigt och en väldigt rimlig avspegling av verkligheten. Ingen skulle trivas i ett hus utan fönster. Det låter snarare som en isoleringscell i ett fängelse än någon slags bostad. Det vore fullständig tortyr att behöva spendera någon längre tid i ett rum utan att något ljus släpps in i utrymmet. 

 

 

Nästan lika enkelt som ett knapptryck

Det kanske är lätt att ta fönster för givet, men ibland behöver man tänka nytt. Det kan till exempel vara om du, likt i The Sims, bygger ett nytt hus. Eller så kanske du bara känner för att byta ut de fönster du har. Det är också en möjlighet. Testa att googla på “klar fönster & dørrar” och du blir nog förvånad över vilket utbud och vilka möjligheter det faktiskt finns bland fönsteralternativ. 

När det gäller karaktärer i The Sims får de lite vänja sig vid det spelaren ger dem. Det är lite som att leka gud. Samtidigt är det lätt att byta ut sådant som man märker att de inte gillar. Verkligheten behöver inte vara mycket krångligare än så, även om det såklart är en större kraftansträngning än några knapptryck med muspekaren i ett datorspel.